środa, 11 września 2013

SCHABOWE KĄSKI

Nie ukrywam, że jeśli chodzi o kotlet schabowy to u mnie w domu sprawdza się jego  naj, naj, najbardziej tradycyjna wersja: panierowany i smażony. Inne formy są tolerowane, ale bez prośby o ... dokładkę. 
Tak więc staram się wymyślać trochę inne formy dla "starego dobrego kotleta" . 
Dziś przybrał postać długich kąsków i podany został w towarzystwie frytek i surówki, co ... nawet ... wywołało pomruk zadowolenia: dooobry był obiad...
Echhh... nie jest łatwo mieć 2 facetów w domu 😎




Składniki:
  • 1kg schabu
  • przyprawa do gyrosa
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:

Schab pocięłam na długie paski. Obtoczyłam w przyprawie do gyrosa, posypałam pieprzem i paprykami. Przełożyłam na miseczkę i wstawiłam do lodówki na 3h. Następnie schłodzone kąski obtoczyłam kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Potem już tylko na gorącą patelnię i smażyłam obracając ze wszystkich stron. Podałam ze surówką z kapusty pekińskiej.





4 komentarze:

  1. O ja.. Jakbyś mi takie pyszności pod nos podsuwała to bym Cię ozłociła :) I poprosiła o dokładkę :)
    Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widzisz Aga, a ja jeszcze muszę się prosić, żeby jedli! :)

      Usuń
    2. Mnie by nie trzeba było prosić!!! Pozdrawiam

      Usuń
    3. 😅😅😅 Pozdrawiam również

      Usuń