czwartek, 22 sierpnia 2013

SMAŻONKA ... Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI

Smażonka - pewnie wielu z Was zastanawia się co to takiego??? Ja też nigdy nie spotkałam się z tym określeniem, aż do niedawna... z luźnej rozmowie z jednym z klientów w sklepie usłyszałam "że będzie robił na kolację smażonkę" 
Upss... pomyślałam, na pewno coś smażonego, ale do końca nie wiedziałam co. Okazało się, że jest to najzwyczajniej w świecie smażona z cebulką ... kiełbasa :-) 
Cóż, co region to różne określenia i różna gwara.

U mnie smażonka wzbogacona pieczarkami i ogórkiem kiszonym.


Składniki:

  • 2-3 laski chudej kiełbasy (ja wykorzystałam mortadelę zalegającą w lodówce, ale najlepsza jest podwawelska, śląska czy podlaska)
  • 2 cebulę
  • kilka pieczarek
  • 2-3 kiszone ogórki
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej



Wykonanie:

Cebule kroimy w piórka podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy w paseczki dorzucamy do cebuli, mieszamy i podsmażamy całość chwilę. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam koperkiem. 



2 komentarze:

  1. Bardzo fajna prosta potrawa na obiad.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście i właściwie zawsze do zrobienia, bo składniki są proste i znajdą się zapewne w każdej lodówce :-)Bardzo lubię niewyszukane potrawy :-) Pozdrawiam.

      Usuń