środa, 28 sierpnia 2013

DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU

 Kiedy chodzi za mną "coś słodkiego" i mam ochotę na "sama nie wiem co" :-) gotuję budyń. Taki domowy, nie z paczki. 
Jest bardzo szybki do zrobienia a o wiele  smaczniejszy niż ten ze sklepu.


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia z 0.5 laski wanilii lub ew. odrobina cukru waniliowego





Wykonanie:


1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem ,rozmąconymi żółtkami oraz wydrążoną z laski wanilią. W pozostałym mleku (0.5 szkl)  rozprowadź  mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.




U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego bzu ...



3 komentarze:

  1. W życiu bym nie przypuszczała że zrobienie budyniu jest takie proste :D Imasz rację, jest lepszy niż torebkowy.
    Dziekuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cała przyjemność po mojej stronie :-) no i ... zapraszam ponownie w moje skromne progi :-)

    OdpowiedzUsuń

  3. jakie ładne pucharki, te u góry :-)

    OdpowiedzUsuń