sobota, 10 sierpnia 2013

PLACUSZKI Z KALAFIORA I SELERA

Prościutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. 
Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym jakieś super zdolności kulinarne :-) Lekka przekąska - na obiad - z dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację.
 Polecam gorąco!


Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1 mały seler lub 1/2 dużego
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego  szczypiorku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3/4 szklanki  bułki tartej
  • 2 łyżki oleju roślinnego



Wykonanie:

Kalafior i seler ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę posiekać, podsmażyć na złoty kolor na maśle. Kalafior i seler drobniutko posiekać, przekręcić przez maszynkę lub udusić tłuczkiem do ziemniaków (technika dowolna - wystarczy nawet tylko podusić widelcem). Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem,szczypiorkiem, dodać przesmażoną cebulkę i bułką tartą - na tyle, aby nasza masa stała się ścisła i dała się uformować w kotleciki. Zwilżonymi dłońmi formować płaskie placuszki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz