sobota, 10 sierpnia 2013

ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

Zrazy zrobione z chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe.

Składniki:
  • 1,5 kg chudej szynki wieprzowej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • kawałek boczku wędzonego
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól,pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion
  • łyżka mąki (do sosu)
  • trochę śmietany 18% (do sosu)

Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.
Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką.
Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony. 



Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą.





5 komentarzy:

  1. Wyglądaja super...

    OdpowiedzUsuń
  2. a czym je Pani spięła? bo wykałaczki nie widać a wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z reguły obwiązuję nitką, którą przed podaniem oczywiście ściągam :)) dla mnie to bardziej poręczna forma niż wykałaczka :)

      Usuń
  3. Podoba mi się jutro takie zrobie

    OdpowiedzUsuń