Zrazy zrobione z chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe.
Składniki:
- 1,5 kg chudej szynki wieprzowej
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- kawałek boczku wędzonego
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól,pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- bulion
- łyżka mąki (do sosu)
- trochę śmietany 18% (do sosu)
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką.
Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony.
Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą.
Wyglądaja super...
OdpowiedzUsuńi smakowały tak samo :) pozdrawiam
Usuńa czym je Pani spięła? bo wykałaczki nie widać a wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńz reguły obwiązuję nitką, którą przed podaniem oczywiście ściągam :)) dla mnie to bardziej poręczna forma niż wykałaczka :)
UsuńPodoba mi się jutro takie zrobie
OdpowiedzUsuń