niedziela, 11 sierpnia 2013

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Bardzo prosta i  pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Wtedy robię z niej surówkę koperkową, serwując ją jedynie z młodym koperkiem i przyprawami. Później, kiedy kapusta nie jest już taka smaczna, wzbogacam surówkę o słodką marchewkę i ostrego pora.


Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty 
  • 2 marchewki
  • 2 małe młode cebulki lub 1 młody por
  • koperek
  • olej
  • łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier



Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą.



7 komentarzy:

  1. dodaj sezam a bedzie orientalnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super suróweczka do schabowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ją robię! :*
    Mam nadzieję, że będzie smaczna ... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę wypróbować!
    Brzmi smakowicie

    OdpowiedzUsuń