UCIERANE BABECZKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka i 2 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 250 g. jagód
- cukier waniliowy
Na kruszonkę:
1/3 szkl. cukru
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szkl. mąki
- Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.
Wykonanie:
Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone jagody i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz