poniedziałek, 5 sierpnia 2013

ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ

Bardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie! 
A... że idzie w bioderka powiecie?
 Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)




Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • słodka śmietanka
  • sklarowane masło
  • sól, pieprz
  • koperek



Wykonanie:

Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. Wyglada ekstra - uwielbiam ziemniaki w kazdej postaci, a ta jest niezwykle kuszaca!

    OdpowiedzUsuń