pi膮tek, 3 maja 2013

DOMOWY SMALEC

Smalec wkroczy艂 na salony! 馃槉
Jedz膮 go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + og贸rek kiszony to pyszna przek膮ska, kt贸rej nie spos贸b si臋 oprze膰. 
Zapomnijmy wi臋c na moment o kaloriach 馃槈


Sk艂adniki:
  • 60 dkg s艂oniny
  • 2 kie艂basy wiejskie
  • 1 cebula
  • pieprz zio艂owy
  • majeranek

Wykonanie:

S艂onin臋 mielimy w maszynce do mi臋sa lub kroimy je艣li chcemy mie膰 wi臋ksze skwarki. Wk艂adamy do  garnka i sma偶ymy na ma艂ym ogniu.W maszynce mielimy r贸wnie偶 wiejsk膮 kie艂bas臋.Cebulk臋 kroimy w drobn膮 kostk臋. Gdy s艂onina prawie do ko艅ca si臋 wytopi,dodajemy do niej przekr臋con膮 przez maszynk臋 kie艂bas臋 oraz pokrojon膮 cebulk臋.Sma偶ymy ca艂o艣膰 ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy spor膮 ilo艣ci膮 majeranku i pieprzem zio艂owym. Gor膮cy smalec przelewamy do s艂oik贸w lub innego naczynia.



zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i og贸rkiem kiszonym.... albo... ma艂osolnym, je艣li jest  akurat sezon 馃槉


3 komentarze:

  1. Moje serce by mi nie wybaczy艂o takiej dawki cholesterolu :( Szkoda, 偶e nie ma smalcu na oleju rzepakowym - obni偶a cholesterol, chroni serce, ma du偶o omega-3... :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Jakie to musi by膰 dobre!!!Zrobie tak troszeczk臋 z boczku.Pamietam ten smak jeszcze z Polski ale to by艂o z 30 lat temu!!!Hi,hi.Ewa

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Niestety Ewo ... jest baaardzo dobre :)) Mimo, 偶e niezdrowe :-( Ale w ko艅cu jak si臋 je bardzo rzadko, to czy takie a偶 niezdrowe? :))

      Usu艅