Mój mąż zarzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może i ma rację 😉
Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego".
Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum, albo rogaliki z pieczarkowym farszem.
Wybór padł na rogaliki.
Wyszły pyyyyszne.
Polecam 😊
Wyszły pyyyyszne.
Polecam 😊
Na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 szkl letniego mleka
- 0,5 szkl letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
Na farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 3 średnie cebule
- sól
- pieprz
* jajko + łyżka wody do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
W tym czasie odmierzyć 0,5 kg mąki i wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.
Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać łyżką. Wlać roztrzepane jajko i olej. Wyrobić ręką lub hakami do ciasta. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przyprószyć mąką i zostawić w przykrytej ścierką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Przygotować farsz: obrać cebule, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w kawałki pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.
Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.
Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25 min.
Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.
Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz