środa, 10 kwietnia 2013

POTRAWKA Z GOTOWANEGO KURCZAKA

Moja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięsem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ...
To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.


Składniki:
  • 500 ml bulionu
  • 1 podwójna ugotowana pierś
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • pieprz, sól,
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek lub natka
Wykonanie:

Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce :)


4 komentarze:

  1. ale pychotka!!! moje wspomnienie z dzieciństwa dotyczące "przedszkolnej potrawki z kurczaka" poszło w niepamięć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że po części odsunęłam od Ciebie "zmorę dzieciństwa" :) pozdrawiam

      Usuń
  2. To jest prawdziwa potrawka z mojego dzieciństwa, tylko moja mama ucierała masło z mąką i rozprowadzała rosołem...własnie jutro ja zrobię . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł na smaczny obiad :) pozdrawiam również

      Usuń