wtorek, 9 kwietnia 2013

GZIK CZYLI TWAROŻEK ZE ŚMIETANĄ

Uwielbiam wszelkiego rodzaju "smarowidła" do chlebka chrupkiego... pasty, twarożki...szczególnie teraz - wiosną mamy bardziej ochotę na takie lekkie jedzonko. 
Wariacji na temat twarożku jest wiele, ja zazwyczaj robię go ze szczypiorkiem i rzodkiewką, dziś dorzuciłam jeszcze świeżego ogórka.
Wersja podstawowa gziku to po prostu twaróg, śmietana i szczypiorek.


Składniki:

  • twaróg (miałam akurat już zmielony)
  • śmietana 12% (można użyć jogurt)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • rzodkiewka
  • świeży ogórek
  • koperek


Wykonanie:

Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, pokrojony drobno ogórek zielony, szczypior, sól, pieprz i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.



1 komentarz:

  1. Tak jak wcześniej pisałam sałatka z Pani przepisu pyszna i już prawie zjedzona a teraz zabieram się za przygotowanie gziku i na pewno też będzie smaczny.Kasia

    OdpowiedzUsuń