niedziela, 14 kwietnia 2013

RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE

Coś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim wymyśliłam coś twórczego był już wieczór :) tak więc skończyło się tylko na przeglądaniu kulinarnych książek i nic nie wymyśliłam :)
Tzn. wymyśliłam.... racuszki z jabłkami. 
Szybko się robi, gdy najdzie nas ochota na jakąś słodycz....tak jak mnie dzisiaj :)


Składniki (na 7 dużych):
  • 2-3 jabłka
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru 
  • olej do smażenia
Wykonanie:


Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. 
Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam 6 czubatych łyżek, jeśli jogurt będzie rzadszy na pewno musimy użyć więcej.
Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Dorzucamy je do naszego ciasta, całość mieszamy.Nakładamy po 2 łyżki ciasta (1 racuch) na gorący tłuszcz, po chwili zmniejszając ogień, gdyż racuchy potrzebują z każdej strony ok 2 minut na przepieczenie się.
 Podajemy posypane cukrem lub też cukrem pudrem. 



11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dokładnie, takie na szybkie co-nie-co, kiedy mamy ochotę na podwyższenie poziomu cukru... :) pozdrawiam i dziękuję za komentarz

      Usuń
  2. Pyszności, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są:) dziś zrobiłam je na śniadanie:) dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego przepisu szukalam, prostego i szybkiego. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest dokładnie to czego szukałam ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam :). Jogurtu nie miałam, to dałam śmietany, dosypałam też jeszcze więcej dwie łyżki mąki i cukier waniliowy. Wyszły przepyszne :D i jakie puchate <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam bez cukru, bo nie uzywamy i synkowi nie podaje. Mimo to wyszly super!!

    OdpowiedzUsuń