niedziela, 14 kwietnia 2013

OMLET Z MIKROFALI

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 plasterki szynki
  • 1 pomidor
  • odrobina startego na oczkach sera
  • szczypiorek
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Jaja wybijamy do miseczki, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy mleko, pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego pomidora, starty na oczkach żółty ser. Wszystko mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Mój omlet jest całkowicie beztłuszczowy, co za tym idzie zdrowy i też smaczny. Do jego usmażenia użyłam plastikowego naczynia.



 Masę jajeczną wlewamy do obydwu połówek naczynia i wstawiamy otwarte do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie zamykamy pojemnik, składając go na pół



 i dopiekamy nasz omlet jeszcze 1.5 minuty.


Omlet usmażony w mikrofali w ten sposób jest bardzo puszysty, smaczny i szybciutki do przygotowania.
Nie mamy pomysłu na śniadanie? W niecałe 10 minut mamy już gotowy pyszny posiłek. Oczywiście za każdym razem wariacje na temat naszego "wkładu" do omleta mogą być różne...



7 komentarzy:

  1. ja robie na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  2. czyli na talerzu też można? bo takiego naczynka nie mam :( ale chętnie wypróbuję omlet w tym wydaniu, bo jest szybki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest szybki i równie smaczny jak ten tradycyjny z patelni :)) a spróbuj na talerzu, przykrywając drugim talerzykiem i obracając talerze w trakcie ... hmm.. w mikrofali to chyba gotowania albo duszenia bardziej niż smażenia? koniecznie daj znać czy eksperyment wyszedł :))) pozdrawiam!

      Usuń
    2. no bomba jest! szybko i równie smacznie... niebawem się pochwalę u siebie :)
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    3. bardzo proszę :)) pozdrawiam również :))

      Usuń