czwartek, 28 sierpnia 2014

SAŁATKA Z SZYNKI, SELERA NACIOWEGO I CZERWONEJ FASOLI

Bardzo lubię czerwoną fasolę, zdecydowanie bardziej niż białą. 
Uwielbiam też seler naciowy - jego smak i zapach...
Postanowiłam, więc połączyć w jednej sałatce moje ulubione składniki. 
I nie żałuję, bo sałatka wyszła bardzo smaczna. 
Na pewno nie raz wrócę do przepisu ...




Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała (200g) puszka kukurydzy
  • 1 mały słoik papryki czerwonej konserwowej
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 150g szynki konserwowej lub drobiowej
  • sol
  • pieprz
  • majonez



Wykonanie:

Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą, aby pozbyć się resztek zalewy, odcedzamy. Seler naciowy, paprykę konserwową, szynkę oraz ogórki konserwowe kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez (nie wiele, tylko tyle, aby składniki połączyły się) sól, świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 2h, aby wszystkie składniki przeszły smakiem.





3 komentarze: