piątek, 21 listopada 2025

KRUCHE, KOLOROWE, MAŚLANE CIASTECZKA.

Tym razem to była prawdziwa zabawa 😂 Postanowiłam upiec ciastka w kolorze 😉  Nie bardzo wiedziałam jak się do tego zabrać. Trochę poszperałam na obcojęzycznych stronach, które czasami są istną skarbnicą fajnych pomysłów na formowanie ciastek, coś tam miałam w głowie, i tym sposobem powstało -  co powstało. Nie idealne, ale jak na pierwszy raz myślę, że mogą być. Ciasto zrobione na mące krupczatce, z mojego niezawodnego przepisu na kruche ciastka, więc o smak się nie obawiałam, bo zawsze wychodzą z tego przepisu przepyszne 👌 

Składniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
Wykonanie:


Masło posiekać na kawałki. Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz kakao) i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione - podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, drugą podzielić dowolnie (ja dzieliłam na 3 części). Do każdej części ciasta dodać inny barwnik spożywczy. Ja użyłam żelowych barwników, każdy z nich rozmieszałam najpierw w 1 łyżeczce wody - wtedy kolor rozprowadza się idealnie, i dopiero dodałam do ciasta. Uformowałam 1 czekoladową kulę i 3 mniejsze w wybranych kolorach. Owinełam je folią spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut. Takie kruche ciasto możemy przygotować sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego już tylko wykończyć i upiec. Po schłodzeniu ciasta w lodówce, każdą część rozwałkowujemy i formujemy dowolnie. Zamieszczam poniżej mój sposób łączenia kolorów, ale panuje tu całkowita dowolność.


Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st około 15 minut.







TRUSKAWKOWE MINI SERNICZKI

Jeśli marzysz o szybkim, lekkim i efektownym deserze, który nie wymaga pieczenia, te truskawkowe mini serniczki będą strzałem w dziesiątkę! 🍓🍓🍓 Połączenie delikatnego serka homogenizowanego z galaretką truskawkową daje nam lekki deser, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego „na już”. Przygotujesz go w kilka chwil, a jego uroczy wygląd sprawi, że zniknie ze stołu szybciej, niż zdążysz go podać. 
Sprawdź, jak łatwo go zrobić!
Bo czasami nie potrzebujesz wcale wyszukanych skłądników, aby stworzyć coś smacznego i miłego dla oka 😍



Składniki:
Wykonanie:


W gorącej wodzie rozpuszczamy truskawkowe galaretki. Mieszamy dokładnie, odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy są już całkowicie zimne łączymy je z sekami homogenizowanymi. Mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, dodajemy liofilizowane truskawki.
Otrzymaną sernikową masą wypełniamy dowolne pojemniczki/foremki/szklaneczki. U mnie były to silikonowe foremki w różnych kształtach.  
Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.