Tym razem to by艂a prawdziwa zabawa 馃槀 Postanowi艂am upiec ciastka w kolorze 馃槈 Nie bardzo wiedzia艂am jak si臋 do tego zabra膰. Troch臋 poszpera艂am na obcoj臋zycznych stronach, kt贸re czasami s膮 istn膮 skarbnic膮 fajnych pomys艂贸w na formowanie ciastek, co艣 tam mia艂am w g艂owie, i tym sposobem powsta艂o - co powsta艂o. Nie idealne, ale jak na pierwszy raz my艣l臋, 偶e mog膮 by膰. Ciasto zrobione na m膮ce krupczatce, z mojego niezawodnego przepisu na kruche ciastka, wi臋c o smak si臋 nie obawia艂am, bo zawsze wychodz膮 z tego przepisu przepyszne 馃憣
- 3 szklanki m膮ki krupczatki
- 250 g zimnego mas艂a (82% t艂uszczu, nie margaryna)
- 2 偶贸艂tka
- 2 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 艂y偶eczki cukru waniliowego
- 1 艂y偶ka kakao
Mas艂o posieka膰 na kawa艂ki. Doda膰 wszystkie pozosta艂e sk艂adniki (opr贸cz kakao) i wyrobi膰 g艂adkie ciasto. Wyrobione - podzieli膰 na 2 cz臋艣ci. Do jednej doda膰 kakao, drug膮 podzieli膰 dowolnie (ja dzieli艂am na 3 cz臋艣ci). Do ka偶dej cz臋艣ci ciasta doda膰 inny barwnik spo偶ywczy. Ja u偶y艂am 偶elowych barwnik贸w, ka偶dy z nich rozmiesza艂am najpierw w 1 艂y偶eczce wody - wtedy kolor rozprowadza si臋 idealnie, i dopiero doda艂am do ciasta. Uformowa艂am 1 czekoladow膮 kul臋 i 3 mniejsze w wybranych kolorach. Owine艂am je foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂o偶y艂am do lod贸wki na 30 minut. Takie kruche ciasto mo偶emy przygotowa膰 sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego ju偶 tylko wyko艅czy膰 i upiec. Po sch艂odzeniu ciasta w lod贸wce, ka偶d膮 cz臋艣膰 rozwa艂kowujemy i formujemy dowolnie. Zamieszczam poni偶ej m贸j spos贸b 艂膮czenia kolor贸w, ale panuje tu ca艂kowita dowolno艣膰.








Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz