poniedziałek, 14 lipca 2025

BABKA SEROWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Prosta i pysznie wilgotna (ale nie ciężka) babka serowa, z dodatkiem czarnej porzeczki zachwyci niejednego z Was 😉 Oczywiście możemy ją upiec bez owoców, i tak będzie bardzo smaczna, ale czarna porzeczka (u mnie z kompotu) pasuje tutaj rewelacyjnie 👌, a ja uwielbiam jej smak w wypiekach 😍😋

Niestety, dodatek owoców czasem powoduje powstawanie zakalca przy tego typu wypiekach ... pamiętajmy więc, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a całość ciasta, żeby nie ubijać zbyt długo.   



Składniki: (u mnie foremka keksówka 20cmx12cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej

  • 2 i 1/2  szkl maki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 140 g zmielonego twarogu (w miarę suchego)
  • 3 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 
  • 3/4 szkl dowolnych owoców: u mnie dokładnie odsączona z kompotu czarna porzeczka

Wykonanie:


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nastepnie dodawać po jednym jajku, po 2-3 łyżki mąki połączonej z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Ubijac krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Owoce odsączyć na sicie, i dodatkowo na ręczniku papierowym. Posypać delikatnie odrobiną mąki. Dodać wraz z skórką cytrynową do gotowego ciasta. Wymieszać, przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut (piec do tzw. suchego patyczka).