Prosta i pysznie wilgotna (ale nie ci臋偶ka) babka serowa, z dodatkiem czarnej porzeczki zachwyci niejednego z Was 馃槈 Oczywi艣cie mo偶emy j膮 upiec bez owoc贸w, i tak b臋dzie bardzo smaczna.
Niestety, dodatek owoc贸w czasem powoduje powstawanie zakalca przy tego typu wypiekach ...
Sk艂adniki: (u mnie foremka keks贸wka 20cmx12cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej
- 2 i 1/2 szkl maki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 140 g zmielonego twarogu (w miar臋 suchego)
- 3 jajka
- 120 g mi臋kkiego mas艂a
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 3/4 szkl dowolnych owoc贸w: u mnie dok艂adnie ods膮czona z kompotu czarna porzeczka
Wykonanie:
Mas艂o utrze膰 z cukrem na puszyst膮 mas臋. Nastepnie dodawa膰 po jednym jajku, po 2-3 艂y偶ki m膮ki po艂膮czonej z proszkiem do pieczenia oraz twar贸g. Ubijac kr贸tko na wolnych obrotach miksera, tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Owoce ods膮czy膰 na sicie, i dodatkowo na r臋czniku papierowym. Posypa膰 delikatnie odrobin膮 m膮ki. Doda膰 wraz z sk贸rk膮 cytrynow膮 do gotowego ciasta. Wymiesza膰, prze艂o偶y膰 do keks贸wki. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut (piec do tzw. suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz