środa, 11 września 2024

POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW. GOTOWANA RAZEM Z MAKARONEM

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest dla mnie "top of the top" wszystkich zup. Uwielbiam! 😍 Zawsze w sezonie, kiedy pomidory uzyskują już odpowiednią słodycz, gotuję ją bardzo często. Uwielbiam z makaronem, ryżem czy domowymi kluseczkami. Moja pomidorówka jest zawsze gęsta, ponieważ przesmażone pomidory blenduję wraz z warzywami z bulionu. Zupa zyskuje przez to niesamowity aromat i naturalną gęstość. Jeśli podaję zupę z makaronem, gotuję go zawsze osobno, ale tym razem postanowiłam ugotować makaron razem z zupą. 



Składniki: (na 3 l zupy)

  • ok 2 kg dojrzałych pomidorów 
  • ok 2 l bulionu (drobiowego lub warzywnego wg uznania. U mnie ugotowany na drobiu + marchewka, seler, pietruszka, seler naciowy)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18% (jeśli lubimy)
Wykonanie:


Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę.  Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy pomidory oraz pokrojone z bulionu warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Dodajemy też przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut. Następnie całą zawartość patelni blendujemy.   Wraz z pomidorami blenduję warzywa, na których ugotowałam bulion. Dodają one aromatu i pięknie zagęszczą zupę. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie najpierw przecieramy pomidory przez sitko, ale ja tego nie robię. Do podsmażonych i zblendowanych warzyw dolewamy bulion, pomidorową passatę i wrzucamy makaron. Na 3 l zupy wykorzystuję ok 300 g suchego makaronu. Gotujemy całość na małym ogniu ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę (jeśli lubimy zupę zabielaną). Posypujemy koperkiem lub natką.