wtorek, 25 czerwca 2024

CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ I GALARETKĄ



Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 2/3  szklanki cukru
  • 4 całe jajka
  • 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 8 łyżek mleka

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, następnie mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy całość szpatułką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  

 Składniki na masę serową:

  • ½ kg mielonego twarogu
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy o wadze 40g bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, aromat i zmielony twaróg. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto serowe wykładamy na ciasto czekoladowe. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy.

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 700 ml gorącej wody

Brzoskwinie odcedzamy z soku, kroimy na plasterki. Układamy na wystudzonym cieście, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.