- 1.5 szkl mąki pszennej
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 całe jajka
- 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 8 łyżek mleka
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, następnie mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy całość szpatułką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- ½ kg mielonego twarogu
- 100 g masła o temp. pokojowej
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy o wadze 40g bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, aromat i zmielony twaróg. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto serowe wykładamy na ciasto czekoladowe. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy.
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 700 ml gorącej wody
Brzoskwinie odcedzamy z soku, kroimy na plasterki. Układamy na wystudzonym cieście, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz