środa, 8 maja 2024

PAJDA CHLEBA Z MIĘSEM MIELONYM

Kto nie lubi chleba smażonego na patelni? 😍 Taki smak dzieciństwa. Powrót do biedniejszych, mniej "wypasionych" czasów. Zazwyczaj robię z patelni grzanki z jajkiem czy serem, a ostatnio podpatrzyłam u Kulinarnej Wioli trochę inny spósób na klasyczne smażony chleb 😀 Prosty, szybki przepis na fajny, domowy fast food 😉 
Chrupiąca grzanka z chleba + porządnie doprawione dobrej jakości mielone mięso ... Przepyszne jedzonko, mówię Wam. Mimo, że ani to fit, ani lekkie, ani niskokaloryczne, to polecam gorąco. Pewnie każdy z nas ma czasami taką ochotę na "jakieś niewiadomo co". Coś by się zjadło, ale patrzysz do lodówki, i na nic nie mas ochoty. W takich właśnie momentach - pajda chleba zapiekana z mięsem mielonym sprawdzi się idealnie! 



Składniki: na kilka kromek chleba
  • ok 300 - 400 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 podsmażona na oleju cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • 1 jajko
  • posiekana natka 
Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy dokładnie masę.

Wykonanie:

Patelnię smarujemy olejem. Na pajdę chleba nakładamy masę mięsną.



Smażymy najpierw chwilę (do lekkiego zrumienienia) stroną bez mięsa, a następnie przewracamy i smażymy stronę z mięsem mielonym, aż jego brzegi się zarumienią.