czwartek, 2 maja 2024

GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Prosty i efektowny deser 😎 
Wydrążone gruszki owinięte paskami francuskiego ciasta, a w środku mała niespodzianka 😉 U mnie była to kostka deserowej czekolady + orzech włoski. Ale równie dobrze możemy do środka włożyć troszeczkę żurawiny, powideł, czy masła orzechowego. Co tylko lubimy i przyjdzie nam do głowy.



Składniki:
  • op. gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 4 kostki czekolady + kilka orzechów włoskich
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania ciasta
  • cukier - do posypania ciasta

Wykonanie:


Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzdłuż na na 1 cm paski. 
Gruszki obierany ze skórki (zachowujemy ogonek). Kroimy na połowę. Z każdej połówki delikatnie wyjmujemy łyżeczką gniazdo nasienne. Do środka nakładamy nadzienie i składamy dwie połówki razem. Gruszkę owijamy paskami ciasta (ja wykorzystałam na owinięcie jednej gruszki 3 paski ciasta, ale wszystko zależy od wielkości owoców). Pamiętajmy, aby nie naciągać zbytnio pasków, bo wtedy podczas pieczenia ciasto będzie rosło i pękało. Z resztek ciasta możemy dodatkowo wykroić kawałki imitujące listki. 



Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 25 minut, do lekkiego zrumienienia.