środa, 24 kwietnia 2024

EXPRESOWE ROGALIKI PODWÓJNIE SEROWE

Uwielbiam je 😍 Pyszne, delikatne, mięciutkie rogaliki z ciasta serowego, wzbogacone o ... serowe nadzienie 😋 
Robi się je naprawdę szybko z prostych składników, które praktycznie zawsze mamy dostepne w kuchni. Rogaliki nie są mocno słodkie, dlatego polukrowałam je. Cytrynowy lukier wzbogacił ich smak. 
Polecam gorąco! 



Składniki: (na ok 20 szt)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 100 g cukru (jeśli lubicie mocno słodkie wypieki dodajcie odrobinę więcej) 
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g zmielonego twarogu (lub poduszonego widelcem) 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 

Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Wykonanie: 


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Nie martwmy się, że drobinki sera są widoczne w cieście, one rozpuszczą się w trakcie pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości trójkąty. Na środek każdego, nakładamy niewielka ilość masy serowej, Zwijamy rozpoczynając od podstawy. Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 17 minut (do lekkiego zezłocenia brzegów).Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.