środa, 21 lutego 2024

COTTON BALLS (Z MIELONEGO I CIASTA FRANCUSKIEGO)

Zobaczcie jaki fajny przepis znalazłam na tym blogu 😎 Mięsne COTTON BALLS  zachwyciły mnie od pierwszego wejrzenia 😍 Przepis prosty (jak zresztą wszystkie z wykorzystaniem ciasta francuskiego), a efekt bardzo fajny. Najwięcej czasu zajmuje tutaj owijanie mięsnych kulek paskami ciasta francuskiego, ale z czasem dochodzi się do wprawy. 
Polecam gorąco! 


Składniki na mięsne kulki:
  • ok 400 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: u mnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • posiekana natka pietruszki

Dodatkowo:
op. ciasta francuskiego (o dobrym składzie)

Wykonanie:


Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Do cebuli dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, smażymy całość chwilę. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy bułkę tartą oraz wystudzoną zawartość patelni. Dobrze wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kulki, troszkę większe od orzecha włoskiego. 



Ciasto francuskie dzielimy na wąskie paseczki. Każdą mięsną kulkę owijamy paskami ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 




Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy dodatkowo posypać je odrobiną sezamu czy czarnuszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30 minut (do uzyskania złotego koloru).