Zobaczcie jaki fajny przepis znalazłam na tym blogu 😎 Mięsne COTTON BALLS zachwyciły mnie od pierwszego wejrzenia 😍 Przepis prosty (jak zresztą wszystkie z wykorzystaniem ciasta francuskiego), a efekt bardzo fajny. Najwięcej czasu zajmuje tutaj owijanie mięsnych kulek paskami ciasta francuskiego, ale z czasem dochodzi się do wprawy.
Polecam gorąco!
Składniki na mięsne kulki:
- ok 400 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- olej do smażenia
- przyprawy: u mnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
- 2 łyżki bułki tartej
- posiekana natka pietruszki
Dodatkowo:
op. ciasta francuskiego (o dobrym składzie)
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Do cebuli dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, smażymy całość chwilę. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy bułkę tartą oraz wystudzoną zawartość patelni. Dobrze wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kulki, troszkę większe od orzecha włoskiego.
Ciasto francuskie dzielimy na wąskie paseczki. Każdą mięsną kulkę owijamy paskami ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy dodatkowo posypać je odrobiną sezamu czy czarnuszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30 minut (do uzyskania złotego koloru).
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Pyszne!! Jedyne co, wymagało dłuższego pieczenia (przedłużyłam o ok. 10min). Pytanie, czy odgrzewane nadal będą smaczne? Chciałabym przygotować na imprezę i pytanie, czy jeśli wstawię do piekarnika wcześniej, a przed podaniem odgrzeję nadal będą smaczne?
OdpowiedzUsuńRaczej ciasta francuskiego (i przekąsek z nim zrobionych) nie odgrzewałabym ponownie. Ja zazwyczaj przygotowuję sobie je wczesniej, ale piekę przed podaniem, takie są najsmaczniejsze 😊
Usuń