sobota, 7 września 2024

KIEŁBASKI PO CYGAŃSKU

 Pomysł powstał z potrzeby chwili 😉 W lodówce zalegały parówki z szynki i cienkie kiełbaski na które nie było chętnych, więc postanowiłam przerobić je na coś, co zjemy ze smakiem. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, które im częściej się odgrzewa ... tym są smaczniejsze 😍

Składniki:

  • cienkie kiełbaski/parówki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 papryka żółta
  • biała część pora
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 8-10 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym (zblendowanych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • bazylia
  • olej

Wykonanie: 


Na patelni, podsmażamy na oleju pokrojone ukośnie na kawałki kiełbaski. Przekładamy je do garnka, a na patelnię dodajemy pokrojoną cebulę, i po chwili dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Całość podsmażamy aż cebula zezłoci się, a papryka lekko zmięknie. Przekładamy wszystko do garnka z kiełbaskami, a na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki. Dusimy je chwilę i również przekładamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, szczyptą bazylii. Dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i koncentrat pomidorowy. Podlewamy odrobiną bulionu (lub wody) i dusimy krótko, tylko, aby smaki wzajemnie przeszły, a papryka została jędrna i nie rozgotowana. Przygotowane danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz