środa, 31 lipca 2024

FASOLKA BO BRETOŃSKU. TYM RAZEM SZPARAGOWA

 Bardzo smaczne danie jednogarnkowe 👌 Podstawą jest tutaj żółta, szparagowa fasolka (uwielbiam 😍), dobra kiełbasa, kawałek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywiście jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - możemy tutaj dorzucić wszystko co mamy pod ręką. U mnie pod ręką tzn. w lodówce pałętała się żółta i czerwona papryka i 3 łodygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafiło do fasolki i podkręciło jej smak. 

Także modyfikacje dania zawsze mile widziane 😉



Składniki:

  • 600 g żółtej fasolki szparagowej
  • 3 pętka kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy, passata lub koncentrat
  • koperek
  • olej

Wykonanie:


Fasolkę myjemy, kroimy każdą na 3 części. Wkładamy do garnka i gotujemy ok 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zostawiając trochę wody, w której się gotowała. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojony w kostkę boczek wraz z plasterkami kiełbasy. Posypujemy obiema paprykami i podsmażamy do zrumienienia kiełbasy. Zawartość patelni przekładamy do fasolki. Dodajemy pokrojony seler naciowy, obie papryki, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Jeśli wody jest mało, dolewamy. Dodajemy też passatę/koncentrat - ilość do smaku, i dusimy całość około 15 minut, do momentu, aby produkty były miękkie, ale nie rozgotowane. W końcowym etapie doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem. 



 

poniedziałek, 29 lipca 2024

KRUCHE CIASTO Z MORELOWYM BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Uwielbiam to ciasto! Zawiera wszystko co lubię: kruchy spód, morelowy, aromatyczny środek i kruszonkę 😍 Jesł łatwe do zrobienia, i nie jest czasochłonne, zwłaszcza jeśli np. przygotujemy sobie kruche ciasto poprzedniego dnia (ja zazwyczaj tak robię). Polecam gorąco! 
Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi ciastami, warstwę budyniową można dowolnie modyfikować, zastępując morele innymi, łatwo rozpadającymi się owocami 😀



Składniki na kruchy spód: (foremka 24xm x 24cm)

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki krupczatki
  • 120 g masła 82% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
Wszystkie sypkie składniki łączmy. Dodajemy jajka oraz zimne, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy użyciu haka od miksera, a kiedy wszystkie składniki się połączą, kończę zagniatanie dłońmi. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i wkładamy co lodówki na min 1 h. (Możemy je zrobić nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce).

Składniki na morelowy budyń:
  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru (o wadze 40g)
  • 140 ml wody
Morele wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy są miękkie, zblendować je. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do garnka z morelami. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.

Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie:


Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i 1 cm boków wyklejamy kruchym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st i podpiekamy 12-15 minut. Na podpieczony spód wykładamy morelowy budyń, a na niego kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50 minut. 








piątek, 26 lipca 2024

PULPETY Z MŁODĄ KAPUSTĄ. W POMIDOROWYM SOSIE

 Bo któż z nas nie lubi gotowanych pulpetów, i to jeszcze w sosie pomidorowym 😍 Ja uwielbiam! Zawsze robię ich duży garnek, aby starczyło na 2 dni 😎 Jeden dzień jemy z ziemniakami, a drugi - z makaronem (żeby nie było nudy). Tym razem do moich pulpetów starłam na drobnych oczkach zalegającą w lodówce młodą kapustę. Zwiększyła ona ilość masy, i spowodowała, że pulpeciki wyszły jeszcze delikatniejsze. 


Składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie z karkóki) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • kawałek startej na oczkach młodej kapusty (u mnie 1/4 główki)

Składniki na sos:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy lub passata pomidorowa
  • 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
  • śmietana 18%
  • koperek

Wykonanie: 


Wszystkie składniki na pulpety dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety. 

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy warzywa: seler naciowy, marchewkę, pietruszkę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie warzywa wyciągamy (jeśli lubimy możemy je pokroić i dorzucić do sosu), a do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy/przecier/passatę. Zagotowujemy i zaciągamy sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do sosu zahartowaną wcześniej śmietanę i posiekany koperek. 



środa, 24 lipca 2024

EKSPRESOWE ROGALIKI SEROWE

Małe, chrupiące serowe rogaliki są moimi ulubionymi 😍 Prościutkie do zrobienia, dosłownie ekspresowe w wykonaniu i baaaardzo smaczne. Miękkie, delikatne, nie mocno słodkie. 
Polecam gorąco!  



Składniki: (na około 30 szt)
  • 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru (do obtoczenia rogali)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Wykonanie: 


Schłodzone masło możemy posiekać przy użyciu siekaczki czy zwykłego noża na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach (ja zazwyczaj tak robię).  Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser, cukier, aromat oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.  Po tym czasie przekładamy je na oprószoną mąką stolnice, chwilę zagniatamy, a następnie wałkujemy tworząc koło. Kroimy je na wąskie, długie trójkąty (około 24-25 cm) i zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. 



Każdy rogalik obtaczamy dokładnie w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż będą lekko rumiane przez ok. 20 min.





wtorek, 23 lipca 2024

SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM. Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" 😍 
Sznycle z indyka.  Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Mięciutkie, soczyste mięso i pyszny sos śmietanowy.
Wzbogaciłam go dodatkowo małymi marchewkami oraz konserwowym groszkiem (fajnie sprawdza się także mrożony).




Składniki:

  • pierś z indyka (około 600 g)
  • sól
  • pieprz biały 
  • czosnek suszony
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki 

Na sos:

  • 1 szkl bulionu (u mnie rosół )
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana 18%
  • ok 300 g małych marchewek
  • mała puszka groszku konserwowego 200 g
  • koperek

Wykonanie:


Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku suszonego. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i  smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec  – nie wbijamy w mięso widelca, aby nie spowodować wypływania soków.  Następnie na patelnie ze sznyclami wlewamy bulion. Dodajemy małe marchewki. Gotujemy około 15 minut, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a na koniec wsypujemy groszek konserwowy. Posypujemy posiekanym koperkiem.  Podajemy z ryżem.





poniedziałek, 22 lipca 2024

WILGOTNE CIASTO NA KEFIRZE. Z MORELAMI, WIŚNIAMI I PYSZNĄ KRUSZONKĄ

Nie ma chyba bardziej prostego ciasta do wykonania niż ciasto na kefirze (który można zastąpić także maślanką) To ciasto które wykonamy bez użycia miksera, mieszając je trzepaczką, rózgą lub łyżką. Warunkiem braku zakalca przy tego typu ciastach jest pokojowa temperatura wszystkich produktów oraz krótki czas mieszania (tylko do połączenia się składników). Ciasto jest pyszne właściwie z każdymi dostępnymi owocami. Nie musimy obowiązkowo robić do niego kruszonki, ale nie ukrywam, że kruszonką powoduje, że ciasto jest jeszcze pyszniejsze 😍



Składniki: (u mnie foremka 24cm x 32cm)
  • 5 szkl mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl oleju o neutralnym smaku
  • 5 jajek
  • 1.5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 szkl kefiru
  • 2 łyżki kakao
  • dowolne owoce: u mnie morele i wydrążone wiśnie
  • kruszonka z tego przepisu

Wykonanie:


Do jednej miski wbijamy jaja, dodajemy olej oraz kefir. Mieszamy składniki rózgą do połączenia się. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką. Następnie do suchych składników dodajemy płynne składniki, i mieszamy krótko całość za pomocą rózgi. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 1 łyżkę mąki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasne ciasto, na nie wykładamy ciemne ciasto. Wyrównujemy łyżką. Na ciemne ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 







czwartek, 18 lipca 2024

BUDYNIOWO-ŚMIETANOWE CIASTO BEZ PIECZENIA. Z WIŚNIOWĄ ŻELKĄ

Bardzo proste, delikatne ciasto bez pieczenia. Proste składniki, i smak, który chyba wszyscy lubimy 😍 Warstwa czekoladowego budyniu, warstwa śmietany z galaretką (u mnie wzbogacona serkiem homogenizowanym, który zalegał mi w lodówce) i wiśniowa żelka 😋 
Łatwe, proste, nie mocno słodkie i bardzo smaczne. 




Do wykonania potrzebujemy: (na blaszkę 24 cm x 24 cm)
  • 100-120 g herbatników
Składniki na warstwę budyniową:

  • 850 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe (40 g-45 g) bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 op cukru waniliowego 16 g
  • 2 łyżki żelatyny 
W niepełnej szklance mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę gotować mieszając. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wlać do ciepłego budyniu, wymieszać. Masę odstawić, by trochę przestygła i odrobinę zgęstniała, następnie wyłożyć ją na herbatniki. Wstawić do lodówki.

Składniki na warstwę śmietanową:
  • 500 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 800 ml gorącej wody
Śmietanę miksujemy. Kiedy podwoi swoją objętość i usztywni się dodajemy serek waniliowy, a następnie tężejącą galaretkę  wiśniową i miksujemy, tylko do połączenia się składników. Otrzymaną masę wykładamy na warstwę budyniową. Wstawiamy do lodówki. 

Składniki na wiśniową żelkę:
  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 200 ml wody
  • 3 galaretki wiśniowe
Wiśnie wkładamy do rondelka (jeśli są duże możemy je posiekać lub lekko zblendować - ja moje zblendowałam, co zagęściło galaretkę) i  zalewamy 200 ml wody. Zagotowujemy. Dodajemy 3 galaretki wiśniowe. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia się. Kiedy wiśnie z galaretką zaczną lekko tężeć wylewamy je na masę śmietanową. Ponownie wstawiamy do lodówki. 






środa, 17 lipca 2024

KOLOROWA PASTA KANAPKOWA.JAJECZNO-SEROWA




Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g żółtego sera
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • szczypiorek, koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:


Jajka, ser i rzodkiewki zetrzeć na tarce (z rzodkiewek lekko odcisnąć nadmiar wody), paprykę pokroić w drobną kosteczkę, szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. 










wtorek, 16 lipca 2024

SMAROWIDŁO Z BOCZKU CZYLI DOMOWA METKA

Dziś mam coś dla miłośników metki. Nie kupuję takiej sklepowej, bo nigdy nie jestem pewna do końca jej składu. Taka sklepowa kojarzy mi się z wszystkimi zmielonymi w masarniach ścinkami. Jeśli mąż ma na nią ochotę, w ciągu 15 minut wyczarowuję mu smaczne, domowe smarowidło do chleba. Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, dodając do niego np. przesmażoną cebulę (otrzymamy metkę cebulową) czy 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku (metka czosnkowa). 


Składniki:
  • pasek surowego, jak najchudszego wędzonego boczku (ok 300 g)
  • kawałek parzonego wędzonego boczku (ok 100)
  • pieprz czarny
  • czosnek suszony
  • majeranek
Wykonanie:

Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy w maszynce. Do zmielonego dodajemy przyprawy. U mnie był to majeranek, czosnek suszony i pieprz. Mojej metki nie soliłam, ponieważ najczęściej boczek jest już wystarczająco słony. Wszystko mieszamy dokładnie przez 4-5 minut. Wstawiamy na godzinę do lodówki. 







sobota, 13 lipca 2024

BRIOSZKI Z CZEKOLADĄ

 Uwielbiam drożdżowe bułeczki. Tym razem postanowiłam upiec mięciutkie, maślane brioszki. Bardzo lubię takie bułeczki. Można je jeść z  masłem, albo z masłem i domowymi powidłami 😍, bo nie mają one w środku żadnego nadzienia. Nie są mocno słodkie, dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki proponuję dodać więcej cukru, albo np. żurawinę lub rodzynki, które dodatkowo osłodzą nam ciasto. Do moich brioszek tym razem wsypałam do środka posypkę z gorzkiej czekolady, jeśli nie mamy takiej, możemy drobno posiekać gorzką czekoladę. 

Wzbogaci ona smak naszych bułeczek. 


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 g masła 82% tłuszczu 
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru (jeśli lubisz bardzo słodkie bułeczki możesz zwiększyć ilość cukru)
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli

u mnie dodatkowo:

  • 2 czubate łyżki czekoladowej posypki (nie kakaowej) 
  • trochę suszonej żurawiny
  • 1 żółtko do posmarowania brioszek
  • sezam do posypania 

Wykonanie:


Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Do misy miksera wsypujemy resztę cukru, cukier waniliowy i dodajemy jajka. Ubijamy do rozpuszczenia cukru, po czym dodajemy pozostałe składniki: rozpuszczone, ciepłe masło, sól, mąkę oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ubijamy hakiem miksera około 10 minut. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dodajemy wiórki czekoladowe lub  posiekaną czekoladę, żurawinę lub rodzynki. Wyrabiamy całość chwilę rękoma. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 25 minut.