sobota, 22 czerwca 2024

PROSTE BUŁKI ŚNIADANIOWE

Proste bułki typowo pszenne, które nie wymagają od nas wielkich umięjętności 😀 Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek i delikatny smak - cóż chcieć więcej na pyszne, domowe śniadanie? 😉 Bułki są zrobione na suchych drożdżach, co jest dodatkowym ułatwieniem, ponieważ nie zawsze mamy świeże drożdże w lodówce. Jak to bywa z takim domowym pieczywem, najlepsze są w dniu upieczenia. Na drugi dzień nie są już takie pyszne, ale rewelacyjnie nadają się właśnie wtedy na domowe grzanki czy małe zapiekanki. 



Składniki:
  • 900 g mąki pszennej (+ ew.100 g do podsypania w trakcie wyrabiania)
  • 2.5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 14 g suchych drożdży
Wykonanie: 


Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy dokładnie, dodajemy cukier i 
odstawiamy na 5-8 minut do lekkiego spienienia. W misce mieszamy 
wszystkie sypkie składniki, dodajemy rozczyn z drożdży. 
Wyrabiamy za pomocą haków miksera lub zagniatamy ręcznie 
przez około 10 minut, aż przestanie przyklejać się do rąk.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy mi ściereczką, odstawiamy
w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).
  • Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 14 - 16 równych części. 
  • Z każdej formujemy bułeczkę, nacinamy każdą i układamy na blaszce
  • wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykrywamy ściereczką
  •  i odstawiamy do napuszenia na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy 
  • jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 
  • ok 18-20 minut, aż skórka będzie lekko zarumieniona.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz