czwartek, 29 lutego 2024

WILGOTNA BABKA SEROWA

Pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.
Lekko wilgotna, i raczej zbita.
 Odpowiednio słodka - taka jakie lubię.
Polecam gorąco!




Składniki: 
  • 250 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki soku z cytryny oraz otarta skórka z jednej cytryny 
  • 40 dag twarogu zmielonego 
  • kilka kropli aromatu cytrynowego 
  • skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa lub rodzynki (co lubimy)

Wykonanie:


Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami mikserem. Do utartej masy dodawać stopniowo twaróg oraz przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny. Na pewnym etapie ciasto jest tak gęste, że odstawiamy mikser i mieszamy łyżką. Ja użyłam do wymieszania  drewnianej, dużej łyżki, Na koniec dorzucić ulubione dodatki, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut (po 50 minutach sprawdzić patyczkiem). Po wystudzeniu popudrować lub polać lukrem.









piątek, 23 lutego 2024

EXPRESOWE ROGALIKI Z CUKREM

Pewnie znacie wszyscy przepis na proste (ale pyszne) rogaliki tylko z 3 składników: mąki, masła i śmietany. Proste, szybkie do wykonania i nieziemsko pyszne! Delikatne, mięciutkie ... no i ta lekko chrupiąca, cukrowa skórka na zewnątrz 😍 Robi się je migusiem, nie potrzebujecie miksera, tylko stolnicę, matę albo blat stołu do wyrobienia ciasta. Można je robić bez nadzienia, albo do środka nałożyć odrobinę powideł śliwkowych. 
Polecam gorąco! 



Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 220 ml śmietany 12% lub 18% 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g. 
  • powidła do nadzienia
  • cukier do obtoczenia

Wykonanie:


Wszystkie składniki zagniatamy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy dookoła w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 20-22 minuty, do lekkiego zezłocenia. 








środa, 21 lutego 2024

COTTON BALLS (Z MIELONEGO I CIASTA FRANCUSKIEGO)

Zobaczcie jaki fajny przepis znalazłam na tym blogu 😎 Mięsne COTTON BALLS  zachwyciły mnie od pierwszego wejrzenia 😍 Przepis prosty (jak zresztą wszystkie z wykorzystaniem ciasta francuskiego), a efekt bardzo fajny. Najwięcej czasu zajmuje tutaj owijanie mięsnych kulek paskami ciasta francuskiego, ale z czasem dochodzi się do wprawy. 
Polecam gorąco! 


Składniki na mięsne kulki:
  • ok 400 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: u mnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • posiekana natka pietruszki

Dodatkowo:
op. ciasta francuskiego (o dobrym składzie)

Wykonanie:


Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Do cebuli dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, smażymy całość chwilę. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy bułkę tartą oraz wystudzoną zawartość patelni. Dobrze wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kulki, troszkę większe od orzecha włoskiego. 



Ciasto francuskie dzielimy na wąskie paseczki. Każdą mięsną kulkę owijamy paskami ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 




Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy dodatkowo posypać je odrobiną sezamu czy czarnuszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30 minut (do uzyskania złotego koloru). 




piątek, 16 lutego 2024

SUPER DELIKATNY SERNIK PIECZONY W KĄPIELI WODNEJ

Jeden z lepszych serników jakie jadłam 😍 
Delikatny, leciutki, bardzo kremowy i nie mocno słodki. Podczas pieczenia rośnie tylko odrobinę, ale też nie opada i nie pęka.  A wszystko to dzięki pieczeniu go w kąpieli wodnej. Dla tych, którzy nie znają tej metody wyjaśniam. Foremkę w ciastem bardzo dobrze zabezpieczamy (jeśli nie składa się z jednej części) folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka. Tak zabezpieczoną wstawiamy do większego naczynia, do którego wlewamy gorącą wodę. Woda powinna sięgać do połowy naszego sernika. Tak przygotowany pieczemy wg przepisu. 



Składniki: (u mnie foremka o średnicy 24 cm z kominem)
  • 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietany ukwaszonej 18%
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (minimum 10 minut). Następnie dodajemy stopniowo twaróg, proszek budyniowy, śmietanę i skórkę z cytryny. Mieszamy tylko do połączenia składników, żeby zbędnie nie napowietrzać masy. Możemy to zrobić mikserem na niskich obrotach lub np wygodną do mieszania łopatką. Przygotowaną masę wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. 
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wstawiamy foremkę z ciastem na blachę i wlewamy do niej wrzącą wodę na wysokość około 2 cm. Pieczemy przez 20 min w temp. 180°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 50 min. Następnie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go i pozostawiamy w nim sernik na około 2 godziny. Następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie w temp. pokojowej, po czym schładzamy w lodówce kilka godzin. 
Dekorujemy dowolnie: polewą, cukrem pudrem lub lukrem.
U mnie polewa z białej czekolady (100g) rozpuszczonej w odrobinie ciepłej śmietany kremówki 30%.  








czwartek, 15 lutego 2024

ROLADKI Z UDEK KURCZAKA ZE SZPINAKIEM

Bardzo lubię przygotowywać wytrybowane udka z kurczaka. To bardzo fajny i smaczny kawałek drobiowego mięsa. Na blogu znajdziecie wiele różnych przepisów i pomysłów na ich sporządzenie: smażone, duszone w sosie, z grzybami, z mięsem mielonym ... a dziś zapraszam na wersję ze szpinakiem. Niestety, mimo walorów zdrowotnych nie jest to ulubione warzywo Mojego Męża 😕 Postanowiłam więc odczarować szpinak i serwować go częściej, pokazując, że odpowiednio przygotowany jest pyszny! Aby przekonać mojego mięsożercę zaczęłam od połączenia szpinaku z mięsem 😉 No i był strzał w 10-tkę. Obiad wyszedł pierwsza klasa, a Mąż zajadał się roladkami 2 dni z rzędu - tak mu smakowało 😍😋



Składniki:
  • 6-8 wytrybowanych udek z kurczaka
  • 300 g szpinaku (ja miałam mrożony)
  • 3 łyżki startego, żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra i słodka papryka
Do panierowania:
  • bułka tarta
  • mąka
  • roztrzepane jajka
Wykonanie:


Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką i ostrą  papryką. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, dodać szpinak (mój był mrożony, więc wcześniej rozmroziłam go na sicie pozbawiając nadmiaru wody). Całość podsmażać do momentu odparowania wody. Posolić, popieprzyć, lekko przestudzić i dodać starty na oczkach ser.  Farsz nakładać na rozbite udka. Zwijać, formując roladkę. Każdą obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanych, lekko osolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obracając je, aby usmażyły się równomiernie z każdej strony.





czwartek, 1 lutego 2024

SERNIK NA ZIMNO. Z WIŚNIOWĄ ŻELKĄ

Delikatny, nie mocno słodki, uwieńczony na górze wiśniową żelką 
𝓼𝓮𝓻𝓷𝓲𝓴 𝓷𝓪 𝔃𝓲𝓶𝓷𝓸  zrobiłam ostatnio. Taki klasyczny na twarogu sernikowym, mielonym z wiaderka. Przepis banalnie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi 😎



Składniki: (u mnie blaszka 25 cm x 36 cm)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 300 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki cytrynowe 
  • około 180 g herbatników
Dodatkowo na górę:
  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 200 ml wody
  • 3 galaretki wiśniowe

Wykonanie:


3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie, nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce mielony twaróg. Na koniec dodajemy zimną i lekko ściągniętą galaretkę i miksujemy całość chwilę, do połączenia składników.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nie wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy wiśniową górę.
Wiśnie wkładamy do rondelka (jeśli są duże możemy je posiekać lub lekko zblendować - ja moje zblendowałam, co zagęściło galaretkę) i  zalewamy 200 ml wody. Zagotowujemy. Dodajemy 3 galaretki wiśniowe. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia się. Kiedy wiśnie z galaretką zaczną lekko tężeć wylewamy je na masę sernikową. Ponownie wstawiamy do lodówki.