piątek, 15 września 2023

MALINOWA KOSTKA

Wiadomo, że czekolada i maliny to duet idealny 😍👏 
Smak tego prostego ciasta potwierdza to w 100%. Wilgotny, czekoladowy spód + malinowa masa budyniowa uwieńczona galaretką dają bardzo lekkie, przyjemne w smaku ciasto. 



Składniki na czekoladowy spód:( foremka 24cm x 24cm)

  • 150 g mąki pszennej tortowej 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 125 g masła 
  • 3 średnich jajek
  • 120 g cukru 
  • 125 ml mleka 
  • 2 płaskie łyżki kakao 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce. Mieszamy. Do małego rondelka wlewamy mleko. Dodajemy masło. Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewamy na małej mocy palnika, aby masło się roztopiło. Następnie dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Całość mieszaj do rozpuszczenia się czekolady, odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do miski z suchymi produktami dodajemy ubite jajka i wlewamy masę z rondelka. Mieszamy trzepaczką. Otrzymaną masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 30 minut. Po wyjęciu studzimy.
 
Składniki na masę malinową:
  • 3.5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g)
  • 2 galaretk1 malinowe
  • ok 200 g malin
W rondelku zagotowujemy 3 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretki (proszek). Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia co jakiś czas mieszając. Po lekkim wystudzeniu dodajemy do masy maliny. Mieszamy.
Ciepłą masę wylewamy na czekoladowe ciasto. Odstawiamy do ściągnięcia się masy.

Galaretka:
  • 2 galaretki malinowe
  • 200 g malin
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zacznie lekko się ściągać (gęstnieć), na wcześniej schłodzoną masę malinową wykładamy maliny i zalewamy całość galaretką.