Uwielbiam buraki, i wszystkie potrawy z nich przyrządzone 😍 , a barszcz czerwony to jedna z moich ukochanych zup. Jem go często, a żeby nie było zbyt monotonnie przyrządzam go na różne sposoby. Na blogu znajdziecie więc już wiele wcześniejszych przepisów na tę pyszną zupę, ale jakoś umknął mi przepis na taką podstawą jej wersję 😂
Dziś zapraszam na klasyczny barszczyk czerwony zabielony śmietaną i podany z tłuczonymi ziemniakami i uroczymi jajkami przepiórczymi, które są nie tylko pyszne i delikatne, ale także bardzo zdrowe.
Taki barszczyk - jak u mamy 😀
Składniki:
- 1 żeberko wędzone/kość wędzona schabowa lub kawałek wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 4 ugotowane buraki
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- pieprz czarny
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sok z cytryny/ ocet /koncentrat buraczany lub zakwas buraczany do smaku
- szczypta cukru
- śmietana 18%
Dodatkowo:
- sadzone przepiórcze jajka
- tłuczone ziemniaki (ugotowane ziemniaki + przesmażona na maśle cebula)
Wykonanie:
Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz pokrojone warzywa (por, seler, pietruszkę, marchewkę). Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy starte na tarce na dużych oczkach lub pokrojone buraki. Gotujemy około 15 minut, po czym warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową, a zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny/octu/koncentratu buraczanego - do smaku. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i sadzonymi jajkami przepiórczymi.