wtorek, 4 lipca 2023

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (SZEROKIEJ). NA INDYKU

Ta pyszna, letnia zupa jest jedną z moich ulubionych 😍 W sezonie letnim kapuśniak z młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora lub brokuła. Jak to bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj całkowita dowolność. 



Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kalarepa
  • 1/2 kg żółtej  szerokiej fasolki szparagowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • kawałek pora
  • puszka 200 g drobnego groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek

Wykonanie

Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę, marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę i pora. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dorzucamy groszek konserwowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu posypujemy obficie posiekanym koperkiem i dodajemy obrane mięso z indyka.