poniedziałek, 3 lipca 2023

CILBIR - CZYLI PYSZNE JAJKA W STYLU TURECKIM

Jajka po turecku intrygowały mnie od dawna, chociaż z góry zakładałam, że jajka + jogurt, to raczej nie będzie moja bajka 😂 Jedna rozmowa z koleżanką z dzieciństwa (Lidka dziękuję) spowodowała, że postanowiłam nie mysleć "czy to może być dobre" tylko działać i w końcu zrobić. Jajka w koszulce uwielbiam, jak zresztą wszystkie jajka na miękko, jogurt grecki również, więc z góry wiedziałam, że to danie nie może być nie dobre, ciekawiło mnie tylko połączenie smaków 😁 No i w końcu zrobiłam! Dopasowałam trochę przepis do mojego smaku ( delikatnie doprawiłam jogurt solą i pieprzem, czego wiele osób nie robi, a odpuściłam sobie dodawany do niego sok z cytryny) i wyszła petarda! Przepyszne, syte śniadanie ... moje kubki smakowe oszalały 😍 I jaka odmiana dla oklepanej jajecznicy, jajek na miękko czy szakszuki (chociaz te, też uwielbiam). Gorąco polecam wszystkim, którzy jeszcze nie robili i nie jedli. Jajka po turecku najlepiej smgakują z chrupiącymi grzankami, nabieramy sobie wtedy taką grzanką miękkie jajeczko z jogurtem i palonym masłem, i wszelkie sztućce są już zbędne 😍



Składniki:
  • 2 jajka
  • ok 150 g jogurtu greckiego o temperaturze pokojowej
  • 1 przeciśnięte przez praskę ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • papryka chilli w płatkach lub proszku
  • 2 łyżki masła 
  • koperek lub szczypiorek


Wykonanie:


Jogurt mieszamy w miseczce z czosnkiem, solą i pieprzem. 
Rozkładamy na talerzyku, i zaczynamy przygotowywać jajka w koszulce. Zagotowujemy wodę w małym garnuszku (ok.1l), dodajemy 1 łyżkę octu. Jajka wybijamy do małej miseczki, lekko solimy i pieprzymy. Wrzącą wodę mieszamy łyżką wprawiając ją w ruch wirowy i wylewamy jajka na wrzącą wodę. Gotujemy 3 minuty. Jajka powinny mieć ścięte białko i płynne żółtko. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru wody. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy paprykę w proszku lub w 
  • płatkach i podgrzewamy je, aż zrobi się lekko brązowe i aromatyczne.
  • Na jogurcie układamy jajka w koszulce, polewamy je palonym masłem . 
  • Całość posypujemy koperkiem.
  • Do tego podajemy podsmażone na oliwie pieczywo.



EXPRESOWY CHLEB ŁYŻKĄ MIESZANY. Z SIEMIENIEM LNIANYM

Jeden z najprostszych chlebów do wykonania jakie znam. I takie lubię najbardziej, dlatego, że nie mam możliwości (ze względu na pracę) na wypiekania chleba, który wyrasta np 12h 😟 albo pracę nad nim rozkłada się na 2 dni. Dlatego uwielbiam szybkie wypieki 😍 chociaż wiemy, że wszystko co  drożdżowe potrzebuje jednak czasu i cierpliwości 😉 Dzisiejszy przepis jest wręcz dziecinnie prosty, nie potrzebujemy do niego miksera tylko łyżkę i miskę do wymieszania ciasta. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek dzięki dodaniu siemienia lnianego. Oczywiście dodatki do chleba możemy dowolnie modyfikować. Ja dodatkowo dodałam do chleba także przesmażoną na maśle cebulkę, bo uwielbiam jej smak w pieczywie. Możemy upiec ten chleb także ze słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni, suszonymi pomidorami czy innymi ulubionymi dodatkami. 


Składniki: (foremka  11 cm x 28 cm)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 op. suszonych drożdzy o wadze 7 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml ciepłej, przegotowanej wody
U mnie dodatkowo:

  • 2 cebule pokrojone i przesmażone na złoty kolor na łyżce masła
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego
  • trochę słonecznika do posypania góry chleba  

Wykonanie:

W misce mieszamy łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodajemy siemię lniane, mieszamy i odstawiamy, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto mieszamy i odstawiamy ponownie na 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Robimy długie nacięcie nożem wdłuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.