czwartek, 23 listopada 2023

FILET Z KURCZAKA Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ

 Uwielbiam dania jednogarnkowe ze względu na wygodę 😎 i zazwyczaj prostotę oraz szybkość ich robienia. Dzisiejszy kurczak jest właśnie taką fajną potrawą: prostą, szybką, łatwą do odgrzania i bardzo smaczną potrawą. Do wykonania dania od lat kupuję gotową mieszankę chińską (i absolutnie nie widzę w tym nic złego), którą czasami wzbogacam o kolorową paprykę czy kilka pieczarek.


Składniki:

  • 2 duże połówki piersi
  • 1 op. mieszanki chińskiej o wadze 450 g
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filet oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie to klasyka: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i obie papryki. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły kawałki mięsa. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Ja zazwyczaj przyrządzam sobie mięso wieczorem, żeby przeszło przyprawami, a kolejnego dnia smażę. Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Następnie dorzucamy  pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy mieszankę chińską. Podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy, dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat) i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. 

Tak przygotowaną mieszankę przed podaniem możemy posypać sezamem lub czarnuszką (ja pomijam, bo Mąż nie przepada 😉) i podać z ryżem. 

 


piątek, 17 listopada 2023

RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO. Z DELIKATNYM KREMEM Z MASCARPONE

Bardzo proste, szybkie i smaczne rurki z francuskiego ciasta. Do ich wykonania potrzebujemy metalowych rurek, na które nawiniemy paski ciasta. Jeśli nie mamy takowych, możemy zrobić ich "imitację" z folii aluminiowej. Do środka tych delikatnych, chrupiących rurek pasuje dosłownie każdy krem o lekkiej konsystencji lub tradycyjna bita śmietana. Ja do moich rurek przygotowałam delikatny krem z serka mascarpone. 
PS. Mała rada: owijając rurki paskami surowego ciasta starajcie się nie naciągać ich, ponieważ podczas pieczenia popękają Wam tak jak mi ... co nie dodało im urody 😌



Składniki:

1 op. gotowego ciasta francuskiego

Na krem: 
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% (zimnej, z lodówki)
  • 3 łyżeczki cukru pudru (można więcej)
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 małej sparzonej cytryny
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem pudrem i cukrem waniliowym ok. 2 minuty. Następnie dodajemy serek, skórkę z cytryny i ubijamy mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników. 



Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko do posmarowania rurek

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Następnie każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek. Przy użyciu pędzelka smarujemy jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. na 18-20 minut.
Po upieczeniu rurki  zdejmujemy z foremek, i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przy użyciu rękawa cukierniczego napełniamy je kremem.