Uwielbiam dania jednogarnkowe ze względu na wygodę 😎 i zazwyczaj prostotę oraz szybkość ich robienia. Dzisiejszy kurczak jest właśnie taką fajną potrawą: prostą, szybką, łatwą do odgrzania i bardzo smaczną potrawą. Do wykonania dania od lat kupuję gotową mieszankę chińską (i absolutnie nie widzę w tym nic złego), którą czasami wzbogacam o kolorową paprykę czy kilka pieczarek.
Składniki:
- 2 duże połówki piersi
- 1 op. mieszanki chińskiej o wadze 450 g
- 1 cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filet oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie to klasyka: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i obie papryki. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły kawałki mięsa. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Ja zazwyczaj przyrządzam sobie mięso wieczorem, żeby przeszło przyprawami, a kolejnego dnia smażę. Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy mieszankę chińską. Podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy, dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat) i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw.
Tak przygotowaną mieszankę przed podaniem możemy posypać sezamem lub czarnuszką (ja pomijam, bo Mąż nie przepada 😉) i podać z ryżem.
I to właśnie lubię, szybkie,wartościowe i niskokaloryczne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 😍👍
UsuńA ryż to jak ugotowany. Wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję. To zwykły ryż 3-kolorowy w saszetkach, ugotowany wg opisu na opakowaniu 😊
UsuńA po ugotowaniu wymieszany z posiekaną natką pietruszki.
Usuń