poniedziałek, 14 sierpnia 2023

ROLADA SZPINAKOWA W WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SERKIEM ŚMIETANKOWYM

Pyszna przekąska dla wszystkich, którzy lubią szpinak (chociaż właściwie nie jest on wyczuwalny w biszkopcie) i wędzonego łososia. Przystawka wygląda fajnie, i jest naprawdę prosta do zrobienia. Możemy wykorzystać do niej dowolny serek śmietankowy, który można rozsmarować. Fajnie sprawdzi się tutaj serek smakowy np chrzanowy, ziołowy lub czosnkowy.


 Składniki na szpinakowy biszkopt:

  • 4 średnie jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej 
  • 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 2/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego czosnku
Na farsz:
  • 2 x 150 g serka śmietankowego, u mnie chrzanowego
  • 200-300 g wędzonego łososia w plastrach
  • posiekany koperek
Wykonanie szpinakowego biszkoptu:

Szpinak rozmrażamy na sitku, pozbywając się nadmiaru wody. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek. Dodajemy odsączony szpinak, sól i pieprz do smaku.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy. Dużą blachę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka smarujemy papier olejem, co pozwoli nam po upieczeniu bez problemu zdjąć papier z ciasta. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180°C.  Po upieczeniu ostrożnie ściągamy biszkopt szpinakowy z blaszki, przewracamy na drugą stronę i jak lekko przestygnie zdejmujemy papier.  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie smarujemy go serkiem śmietankowym, a na serek rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy jak roladę, i zawijamy dokładnie w folię spożywczą. 


Umieszczamy w lodówce, najlepiej na kilka godzin. 

Po wyjęciu kroimy w plastry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz