sobota, 19 sierpnia 2023

KLASYCZNE ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

Chodziły za mną, chodziły, aż ... wychodziły 😎. Mięciutkie żeberka w pysznym, ciemnym pieczeniowym sosie. Podane w moją ulubioną kaszą kuskus perłowy i ogórkiem małosolnym podbiły nasze podniebienie 😍



Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • smalec do smażenia
  • bulion/woda do podlania

Wykonanie:


Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i majerankiem. Na patelni roztapiamy. Na mocno rozgrzanym smalcu partiami podsmażamy żeberka z każdej strony, aż do porządnego zrumienienia. Możemy je nawet odrobinę przypalić. Im będą mocniej podsmażone, tym ciemniejszy będzie nasz sos. Następnie przekładamy je do garnka, a na patelnię po ich smażeniu dodajemy pokrojone cebule. Zeskrobując cały smak, który zostawiły żeberka, podsmażamy cebulę na złoty kolor. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Całość zalewamy szklanką bulionu/wody. Zagotowujemy i przelewamy wszystko do rondla z żeberkami. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli. Uzupełniamy bulionem/wodą, do wysokości żeberek i dusimy całość do miękkości mięsa (ok.1.5h). Mięso jest odpowiednio miękkie, kiedy bez problemu możemy usunąć z każdego kawałka kości. Wyjmujemy je wtedy na talerz, z sosu usuwamy ziele angielskie i liść laurowy, a resztę blendujemy. Doprawiamy do smaku. Zrobiony w ten sposób sos nie potrzebuje już dodatkowego zagęszczacza w postaci mąki, zagęści go spora ilość cebuli. Żeberka wkładamy do sosu. Posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz