piątek, 30 czerwca 2023

TRUSKAWKOWY TORCIK NA ZIMNO

Przepis na to proste, pyszne ciacho otrzymałam od mojej Siostrzenicy. Bardzo mi smakowało, jest delikatne, lekko słodkie o fajnej gładkiej konsystencji. No i oczywiście aromatyczne od świeżych truskawek 😃 Na pewno zrobię je jeszcze nie raz, z innymi owocami. Ciasto możemy zrobić na herbatnikach, na biszkoptach, albo w formie deseru w pucharkach. Ja miałam jeden blat biszkoptu, i wykorzystałam go jako spód do ciasta. 



Składniki na masę truskawkową: (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie truskawkowe
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 4 szkl wody (moje szklanki mają 230ml)
  • 1 kostka "Kasi" lub masła o wadze 250g
  • ok 600 g truskawek
Na mus truskawkowy:
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml gorącej wody
  • kilka zblendowanych truskawek
Do zblendowanych truskawek dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Mieszamy. 

Wykonanie:
Truskawki pokroić (ja większe kroiłam na 4, a mniejsze tylko na pół). 3 szklanki wody zagotować z cukrem pudrem, a w 1 szklance wody rozpuścić 2 galaretki i 2 budynie. Jak woda się zagotuje wlać galaretki z budyniami i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć garnuszek z ognia i wrzucić kostkę Kasi/masła. Jak się rozpuści wymieszać. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie dodać do niej pokrojone truskawki. Wylać na biszkopt/biszkopty/herbatniki. Wstawić do lodówki. Jak stężeje na wierzch wylać mus truskawkowy i wstawić ponownie do lodówki.







środa, 28 czerwca 2023

CHRUPIĄCE GOFRY

Zrobiłam trzecie podejście do zakupu gofrownicy 😎 Dwie poprzednie, wysłużyły się co prawda, ale nie byłam z nich zadowolona. Gofry wychodziły "kapciowate", a ja wciąż testowałam nowy, niby rewelacyjny przepis na chrupiące gofry. Ostatni mój zakup to gofrownica o mocy 1300W. Jakie wrażenia? O maaatko, to jest to na co czekałam! 😍 Pyszne, chrupiące, wypieczone gofry. Przepis na nie jest zupełnie zwykły, taki klasyczny. Bo sekret tkwi w sprzęcie, a nie w składnikach 😉 Optymalna moc urządzenia to 1000W-1400W. Pamiętajcie o tym, jesli zamierzacie zainwestować w nowy sprzęt.


Składniki:
  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej (ok 250 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1.5 szkl mleka 
  • 1/3 szkl oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • szczypta soli
Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, aromat i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubijamy chwilę do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Po ubiciu dodajemy je do masy jajecznej i mieszamy całość delikatnie łyżką. Nakładamy łyżką na wysmarowaną przy użyciu pędzelka olejem gofrownicę i pieczemy około 3-4 minuty. Studzimy na kratce, aby odparowały.  


 

wtorek, 27 czerwca 2023

PROSTY CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

Chleb z garnka znają chyba wszyscy 😎 Zrobienie go nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ani super nakładów. Możemy upiec go w garnku (bez plastikowych elementów) lub w jakimkolwiek naczyniu żaroodpornym. Do środka możemy dodać ulubione dodatki: słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę albo tak jak ja prażoną cebulkę. 



Składniki: 
  • 250 g mąki pszennej typ 750
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • dodatkowo: u mnie 3 łyżki suszonej, prażonej cebulki

Wykonanie: 


Do miseczki wlewamy 250 ml ciepłej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy  prażoną cebulkę lub inne dodatki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 40 - 50 minut. Ciasto powinno widocznie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st. i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało ( musi być porządnie nagrzane). Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat stołu i krótko wyrabiamy. Do gorącego (ostrożnie!) żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto  (możemy naciąć je na górze ostrą żyletką)  i przykrywamy naczynie pokrywką. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200 stopni Celsjusza i wkładamy chleb do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, po czym zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i pieczemy  jeszcze 20 minut. 
Po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.





czwartek, 22 czerwca 2023

EXPRESOWE, WILGOTNE CIASTO NA OLEJU. Z OWOCAMI

Bardzo proste i wręcz expresowe (jak w tytule 😎) ciasto z owocami z dodatkiem oleju, który powoduje, że ciacho długo zachowuje swoją wilgotność i nie wysycha. Więc jeśli tylko mamy ochotę na domowe ciasto, to zrobienie go od początku do końca zajmie nam tylko godzinkę. Kto wypieka ten wie, że jest  to naprawdę mało 😉 Ciasto fajnie smakuje praktycznie z każdymi owocami, najlepiej sezonowymi. Ja piekłam je już z rabarbarem, teraz przyszedł czas na pyszne, dojrzałe morele, do których dorzuciłam trochę malin. Z niecierpliwością czekam na pojawienie się wiśni, a potem porzeczek czy u schyłku lata śliwek ... Jak widzicie plan wypieków rozpisany u mnie, aż do jesieni 😂
Pamiętajmy przed rozpoczęciem pieczenia, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W tym celu wyjmuję z lodówki niektóre produkty już poprzedniego dnia, ale 3-4 godziny przed rozpoczęciem pieczenia też będzie ok. 



Składniki wszystkie o temperaturze pokojowej: (na blaszkę 24cm x 24cm)
  • 5 jajek 
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl oleju o neutralnym smaku (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op cukru waniliowego o wadze 16 g
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • dowolne owoce (u mnie morele i maliny)
Kruszonka: z tego przepisu (można ją pominąć) 

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, ubijając na średniej mocy miksera tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 minut (do tzw.suchego patyczka).







poniedziałek, 19 czerwca 2023

BRZOSKWINIOWIEC BEZ PIECZENIA. NA MASCARPONE I ŚMIETANIE

Inspiracją do przyrządzenia tego smacznego ciasta był przepis na stronie Kuchcik gotuje. Fajne, proste ciasto bez pieczenia z dodatkiem moich ulubionych brzoskwiń z puszki bardzo mi się spodobał (robiłam je też sezonowo z morelami i wiśniami). Przepis zmodyfikowałam trochę "po swojemu", i taką wersję Wam podaję 😎



Składniki: (u mnie foremka 24cm 24cm)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego z lodówce)
  • 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej w lodówce)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 słoik o wadze 280g dżemu brzoskwiniowego
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • herbatniki kakaowe (ilość uzależniona od wielkości i kształtu blaszki)
  • herbatniki jasne maślane (ilość uzależniona od wielkości i kształtu blaszki)

Wykonanie:


Spód blaszki wyłożyć ciemnymi herbatnikami.



1 galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do ostygnięcia i lekkiego ściągnięcia się. Kiedy galaretka zacznie "stawiać opór" łyżce, mieszamy ją z dżemem brzoskwiniowym i wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy warstwę z serka mascarpone. Zaczynamy od rozpuszczenia cytrynowej galaretki w 200 ml gorącej wody. Do misy miksera wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, a następnie po łyżce mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy do masy tężejącą cytrynowa galaretkę. Miksujemy już teraz bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę z serkiem wylewamy na herbatniki z warstwą dżemu. Wyrównujemy. Układamy na wierzch jasne herbatniki, a na nie pokrojone brzoskwinie z puszki. Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania wierzchniej galaretki. W tym celu, 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ja na brzoskwinie. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin. 







wtorek, 6 czerwca 2023

MINI PALMIERY. Z CUKINIĄ I SZYNKĄ

 Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej. Można z niego "wyczarować" fajne dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Ja korzystam zawsze z kupionego ciasta i nie mam z tym najmniejszych problemów 😆 Ale oczywiście jeśli tylko dysponujecie czasem, aby przyrządzić takie ciasto od podstaw - to super! U mnie bardzo często jest w lodówce lub w zamrażarce płat takiego gotowego ciasta, z którego przyrządzenie czegoś trwa dosłownie moment 😎 Tak było i tym razem. Cukinia w lodówce, kilka plasterków szynki, młoda cebulka, końcówka sera do starcia podsunęły mi pomysł na zrobienie małych zawijańców. 


Składniki: (na 20 szt) 

  • 1 cukinia 
  • 150 g szynki
  • 1 cebula
  • kawałek sera żółtego (u mnie twardy Jantar)
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Cukienię myjemy, ścieramy na oczkach wraz ze skórką. Lekko solimy odstawiamy na około 30 min, po czym odciskamy z ew. soku. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, aby cebula zmiękła. Jeśli pominiemy cebulę, nie musimy podsmażać szynki. Na płat ciasta francuskiego rozkładamy cukinie, na nią wykładamy cebulę z szynką oraz starty na małych oczkach ser. Całość pieprzymy. Ja już nie solę, ponieważ cukinia była wczesniej posolona, i lekko słony był też ser, którego użyłam. Nasz płat z farszem zwijamy wzdłuż szerszego brzegu z obu stron do połowy.


Następnie kroimy na ok 1 cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną startego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).



Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. 






piątek, 2 czerwca 2023

EXPRESOWE WILGOTNE CIASTO UCIERANE. Z KASZĄ MANNĄ I RABARBAREM

Bardzo łatwe i szybkie do wykonania, co zazwyczaj dla mnie jest kluczowe 😂 Wilgotne, o lekko kaszkowej konsystencji (w końcu kasza manna jest jednym z głównych składników), nie jest tak puszyste jak np ciasta jogurtowe. Fajnie smakuje właściwie z każdymi sezonowymi owocami. U mnie wersja z moim ulubionym rabarbarem, który idealnie komponuje się z dość słodkim ciastem. Po wystygnięciu ciasto możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, dla mnie jednak ta wersja jest już zbyt słodka (lubię niezbyt słodkie ciasta).




Składniki - wszystkie o temperaturze pokojowej : (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 160 g cukru (ok 3/4 szkl )
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
dodatkowo: dowolne owoce, u mnie rabarbar

Wykonanie:


W misce mieszamy mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i ubijamy na puszystą masę. Masa powinna podwoić, a jeszcze lepiej potroić swoją objętość. Do tak ubitej masy dodajemy olej oraz wymieszane suche składniki na przemian ze śmietaną. Wtedy już masę tylko delikatnie ubijamy na niewielkich obrotach miksera do połączenia wszystkich składników lub mieszamy dokładnie łyżką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojony w kostkę rabarbar. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 175 st na około 35 minut.