czwartek, 22 czerwca 2023

EXPRESOWE, WILGOTNE CIASTO NA OLEJU. Z OWOCAMI

Bardzo proste i wr臋cz expresowe (jak w tytule 馃槑) ciasto z owocami z dodatkiem oleju, kt贸ry powoduje, 偶e ciacho d艂ugo zachowuje swoj膮 wilgotno艣膰 i nie wysycha. Wi臋c je艣li tylko mamy ochot臋 na domowe ciasto, to zrobienie go od pocz膮tku do ko艅ca zajmie nam tylko godzink臋. Kto wypieka ten wie, 偶e jest  to naprawd臋 ma艂o 馃槈 Ciasto fajnie smakuje praktycznie z ka偶dymi owocami, najlepiej sezonowymi. Ja piek艂am je ju偶 z rabarbarem, teraz przyszed艂 czas na pyszne, dojrza艂e morele, do kt贸rych dorzuci艂am troch臋 malin. Z niecierpliwo艣ci膮 czekam na pojawienie si臋 wi艣ni, a potem porzeczek czy u schy艂ku lata 艣liwek ... Jak widzicie plan wypiek贸w rozpisany u mnie, a偶 do jesieni 馃槀
Pami臋tajmy przed rozpocz臋ciem pieczenia, aby wszystkie sk艂adniki mia艂y temperatur臋 pokojow膮. W tym celu wyjmuj臋 z lod贸wki niekt贸re produkty ju偶 poprzedniego dnia, ale 3-4 godziny przed rozpocz臋ciem pieczenia te偶 b臋dzie ok. 



Sk艂adniki wszystkie o temperaturze pokojowej: (na blaszk臋 24cm x 24cm)
  • 5 jajek 
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl m膮ki pszennej
  • 1 szkl oleju o neutralnym smaku (u mnie rzepakowy)
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 1 op cukru waniliowego o wadze 16 g
  • sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • dowolne owoce (u mnie morele i maliny)
Kruszonka: z tego przepisu (mo偶na j膮 pomin膮膰) 

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. Partiami dodajemy przesian膮 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia oraz olej, ubijaj膮c na 艣redniej mocy miksera tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Na koniec dodajemy otart膮 sk贸rk臋 z cytryny. Ciasto wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Na to wyk艂adamy owoce, kt贸re posypujemy kruszonk膮. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na oko艂o 50 minut (do tzw.suchego patyczka).







Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz