- 3 szt parzonej białej kiełbasy (bez osłonki)
- 200 g żółtego sera o delikatnym smaku
- kilka ogórków konserwowych (ilość zależy od wielkości ogórków)
- duży pęczek rzodkiewki
- 5 ugotowanych jajek
- chrzan
- majonez
- sól, pieprz - do smaku
- posiekana zielenina: u mnie szczypiorek i natka
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
wtorek, 28 marca 2023
CHRZANOWA SAŁATKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. IDEALNA NA WIELKANOC
czwartek, 23 marca 2023
PROSTY SERNIK GOTOWANY. NA HERBATNIKACH
- 1 kg sera mielonego (najlepiej z wiaderka)
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 130 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru o wadze 40 g każdy
- 200 g masła
- ok. 300 g dowolnych herbatników (u mnie mocno kakaowe)
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 150 g mlecznej czekolady
- 6-8 łyżek śmietanki 30%
poniedziałek, 20 marca 2023
BABKA DROŻDŻOWA MOJEJ MAMY.
- 0.5 kg przesianej mąki pszennej
- 125 g masła o zawartości 82% tłuszczu
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jaja + 2 żółtka
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 40 g drożdży
- 0.5 szklanki mleka
- 100 g namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W chłodniejsze dni korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30-40 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
wtorek, 14 marca 2023
ZUPA RYŻOWA NA ROSOLE CZYLI TZW. RYŻANKA
Uwielbiam taki lekki bulion z ryżem. Ugotowany na częściach kurczaka i sporej ilości warzyw jest kwintesencją smaku mimo, że nie wymaga od nas tak długiego gotowania jak tradycyjny, domowy rosół 😉
Składniki:
- 5 skrzydełek
- 2 udka z kurczaka
- 1 korpus kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek pora
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- ok 100 g ryżu
Wykonanie:
Do garnka wlewamy około 3-4 litry wody. Dodajemy umyte porcje mięsa wraz z korpusem, liść laurowy i ziele angielskie. Solimy. Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz, a do bulionu dodajemy pokrojone (lub starte na oczkach tarki) warzywa. Gotujemy 10 minut i wsypyjemy przepłukany starannie na sicie ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu i warzyw. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Obrane z kości mięso kroimy na kawałki i dodajemy do ugotowanej zupy.
czwartek, 2 marca 2023
TĘCZOWY DESER. EXPRESOWY SERNIK NA ZIMNO
- 4 galaretki o dowolnym smaku (w różnych kolorach)
- 4 serki homogenizowane waniliowe po 140-150 g każdy