piątek, 9 grudnia 2022

PYSZNIE PUSZYSTY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE

Ten sernik to zdecydowanie mój faworyt 😍 Prosty do zrobienia, bez podpiekania spodu, robi się go naprawdę szybko. No i ten smak! Aksamitny, delikatny i mega puszysty. Nie wiem czy uchwyciłam to na zdjęciach, ponieważ robiłam je wczesnym rankiem, na szybko (jak zawsze 😕) przed pracą. Tym razem uświetniłam składniki na spód i górę ciasta przyprawą do pierników, aby wywołać trochę taki świąteczny efekt 😉

PS. Przypominam: sernik zawsze kroimy po całkowitym wystudzeniu, 
a najlepiej następnego dnia. 




Składniki na spód i górę ciasta: (u mnie tortownica 24 cm)
 
  • 400 g kakaowych herbatników
  • 200 g masła/margaryny
  • 3 łyżki przyprawy do pierników (jeśli lubimy)
  • 2 łyżki cukru pudru
Herbatniki rozdrabniamy na "piasek". Ja zrobiłam to blenderem. Dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło, przyprawę do pierników i cukier puder. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia. 1/2 otrzymanej masy wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając, aby uzyskać równą powierzchnię. 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 250  ml śmietanki 30%
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • skórka otarta z 1 małej, sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
  • ulubione bakalie: u mnie namoczone wcześniej rodzynki (ok 100 g) i 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy po łyżce twaróg, następnie proszek budyniowy i śmietanę (płynną, nie ubitą). Dodajemy skórkę z cytryny i  odciśnięte bakalie. Mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na piernikowy spód. Na wierzch sernika wykładamy drugą część piernikowej kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, a sernik studzimy zostawiając go w piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy polewą.