Ten sernik to zdecydowanie m贸j faworyt 馃槏 Prosty do zrobienia, bez podpiekania spodu, robi si臋 go naprawd臋 szybko. No i ten smak! Aksamitny, delikatny i mega puszysty. Nie wiem czy uchwyci艂am to na zdj臋ciach, poniewa偶 robi艂am je wczesnym rankiem, na szybko (jak zawsze 馃槙) przed prac膮. Tym razem u艣wietni艂am sk艂adniki na sp贸d i g贸r臋 ciasta przypraw膮 do piernik贸w, aby wywo艂a膰 troch臋 taki 艣wi膮teczny efekt 馃槈
PS. Przypominam: sernik zawsze kroimy po ca艂kowitym wystudzeniu,
a najlepiej nast臋pnego dnia.
Sk艂adniki na sp贸d i g贸r臋 ciasta: (u mnie tortownica 24 cm)
- 400 g kakaowych herbatnik贸w
- 200 g mas艂a/margaryny
- 3 艂y偶ki przyprawy do piernik贸w (je艣li lubimy)
- 2 艂y偶ki cukru pudru
Herbatniki rozdrabniamy na "piasek". Ja zrobi艂am to blenderem. Dodajemy rozpuszczone, przestudzone mas艂o, przypraw臋 do piernik贸w i cukier puder. Mieszamy wszystkie sk艂adniki do po艂膮czenia. 1/2 otrzymanej masy wyk艂adamy na sp贸d tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia, dociskaj膮c, aby uzyska膰 r贸wn膮 powierzchni臋.
- 1 kg mielonego twarogu (mo偶e by膰 z wiaderka)
- 6 jajek
- 3 budynie 艣mietankowe lub waniliowe bez cukru
- 250 ml 艣mietanki 30%
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16g
- sk贸rka otarta z 1 ma艂ej, sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
- ulubione bakalie: u mnie namoczone wcze艣niej rodzynki (ok 100 g) i 50 g sk贸rki pomara艅czowej kandyzowanej
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋, dodajemy po 艂y偶ce twar贸g, nast臋pnie proszek budyniowy i 艣mietan臋 (p艂ynn膮, nie ubit膮). Dodajemy sk贸rk臋 z cytryny i odci艣ni臋te bakalie. Mieszamy 艂y偶k膮. Mas臋 serow膮 wyk艂adamy na piernikowy sp贸d. Na wierzch sernika wyk艂adamy drug膮 cz臋艣膰 piernikowej kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, a sernik studzimy zostawiaj膮c go w piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy polew膮.
Mo偶na piec ten sernik w funkcji termoobiegu ?
OdpowiedzUsu艅Tak, spokojnie mo偶esz piec z termoobiegiem.
Usu艅Super, tylko ja zawsze ucieram z cukrem same 偶贸艂tka, a bia艂ka na ko艅cu ubijam i delikatnie mieszam z mas膮 serow膮 :)
OdpowiedzUsu艅W tym przepisie ubija si臋 z cukrem ca艂e jajka 馃榾 I te偶 wychodzi mega puszysty.
Usu艅Jaki b臋dzie najlepszy ser?Mo偶e by膰 艣mietankowy albo M贸j Ulubiony?
OdpowiedzUsu艅Czy sernik opada? Zostawimy w piekarniku do ca艂kowitego wystudzenia?
Tak jak napisa艂am, studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sernik nie opada jako艣 mocno, tak jak wida膰 na zdj臋ciu, brzegi s膮 tylko minimalnie wy偶sze od 艣rodka. Co do sera to korzystam zawsze z mielonego twarogu w wiaderkach z Pi膮tnicy. Nie piek艂am nigdy z twarogu z Wielunia, dlatego, 偶e nie mam mo偶liwo艣ci jego zakupu tutaj w UK. Ale z tego co wiem, to ma bardzo dobry sk艂ad.
Usu艅Czy ten sernik opada?trzyma膰 go w piekarniku, a偶 ostygnie?
OdpowiedzUsu艅Sory napisa艂am kolejne pytania, bo nie by艂am pewna czy komentarz zosta艂 wys艂any.Dopytam o 艣mietank臋 30%, ma by膰 p艂ynna s艂odka i nieubijana?Sernik trzyma膰 w lod贸wce czy w pokojowej temperaturze?Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam
OdpowiedzUsu艅艢mietana 30% czyli krem贸wka z kartonika lub kubeczka, wa偶ne 偶eby by艂a t艂usta czyli 30%. Nie ubijamy jej, wlewamy tak膮 p艂ynn膮 do masy. Jak gotowy sernik wystygnie wk艂adam do na kilka godzin do lod贸wki, fajnie si臋 wtedy 艣ci膮ga. P贸藕niej mo偶na go trzyma膰 w temp. pokojowej je艣li masz ch艂odno w kuchni. Je艣li akurat b臋d膮 upa艂y, to raczej bym trzyma艂a w lod贸wce. 馃槉
Usu艅Bardzo dzi臋kuj臋 za pomoc i odpowiedzi, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsu艅Jakiej 艣rednicy tortownica?
OdpowiedzUsu艅Jest napisane: 24 cm.
Usu艅Jaka du偶a tortownica?
OdpowiedzUsu艅Jest napisane: 24 cm
Usu艅