środa, 30 listopada 2022

ANDRUTY A'LA KROKIETY. Z FARSZEM PIECZARKOWYM

Prosta i oryginalna przekąska, którą robię od czasu do czasu. Farsz dodany do wafli możemy dowolnie modyfikować wg naszego smaku i upodobań kulinarnych . Robiłam już kotlety mielone w waflu, robiłam takie krokiety z farszem z szynki i sera, a dziś zapraszam na andrutowe krokiety z farszem z pieczarek, papryki i sera. Moja podpowiedź: polecam wykorzystać do farszu ser dobrze topiący się, który sklei nam fajnie farsz. Ja użyłam sera żółtego, który za bardzo nie stopił się, przez co mój farsz był trochę sypki. 
Takie krokiety super smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. 
Większą ilość możemy spokojnie zamrozić. 



Składniki:
3 szt wafli (andrutów)

Na farsz:
  • ok 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek papryki czerwonej i żółtej
  • 6 parówek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta granulowanego czosnku
  • olej
  • 100 g startego sera
Do panierowania:
  • 3 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie:

Pieczarki, papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy granulowany czosnek. Studzimy. Dodajemy do przesmażonych pieczarek, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na każdy lekko spryskany wodą wafel nakładamy gotową masę, posypujemy serem, układamy po 2 parówki i zostawiamy wafle na około 20 minut, aby nam zmiękły pod wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy w miarę ściśle i każdą roladkę roladę kroimy na około 3 cm plastry. 




Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.