sobota, 12 listopada 2022

PIKANTNE KIEŁBASKI W SOSIE PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM

 Bardzo lubię takie proste, szybkie dania jednogarnkowe 😍 Kiełbaska, trochę pieczarek, kolorowe papryki i ogórek kiszony - praktycznie produkty, które zawsze mam pod ręką. Do mojego dania wykorzystałam cienkie, pikantne kiełbaski z szynki, ale możecie je zrobić także z cienkimi parówkami o dobrym składzie. Danie z tych, które im więcej się odgrzewa, tym nabierają większego smaku 😉



Składniki:

  • 600 g pikantnych, cienkich kiełbasek (lub parówek)
  • 2 małe cebule
  • 200g małych pieczarek
  • dowolne papryki: czerwona, żółta, zielona lub pomarańczowa
  • 1 mała pikantna papryczka
  • kilka małych ogórków kiszonych
  • 500 g przecieru pomidorowego lub pomidorowej passaty
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oregano
  • olej 
  • koperek lub natka 


Wykonanie:


Kiełbaski i ogórki kiszone kroimy w plasterki. Pieczarki na ćwiartki, cebulę i papryki w kostkę (pamiętajmy, aby z ostrej papryczki usunąć pestki). Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie kiełbaski. Po chwili dodajemy papryki oraz pieczarki. Mieszamy, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zalewamy całość przecierem pomidorowym. Dusimy do miękkości papryki, uważając jednak, aby jej nie przegotować. Do gotowego dania dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego. Mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem.