wtorek, 8 listopada 2022

AROMATYCZNY MURZYNEK Z NUTĄ PIERNIKA LUB ARAKU

Wilgotny, szybki i bardzo smaczny murzynek. Taki klasyczny przepis, który pewnie wszyscy znają 😉 i który można dowolnie modyfikować. Bo dodając do niego korzenną przyprawę do piernika uzyskamy delikatny, piernikowy posmak, dodając posiekane orzechy, będzie nam coś fajnie chrupać, a odrobina aromatu arakowego fajnie podkręci nam smak ciasta. Tak więc propozycji na małą modyfikację murzynka jest sporo 😎 Dziś podaję Wam moją ulubioną wersję tego pysznego ciasta.



Składniki:
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 250 g tłuszczu (masła lub margaryny do pieczenia)
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl wody 
  • bakalie: 80 g posiekanych orzechów i 80 g żurawiny suszonej (lub rodzynek)
  • 3/4 buteleczki aromatu arakowego

Wykonanie: 


Wodę, cukier, cukier waniliowy, masło i kakao rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej. Do tego dodajemy żółtka jaj. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dorzucamy bakalie obsypane delikatnie mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka, co jest najlepszą metodą sprawdzania stopnia upieczenia ciasta). 
Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g margaryny 
W rondelku rozgrzewamy mleko, do gorącego dodajemy cukier puder oraz margarynę. Kiedy wszystko się rozpuści dodajemy kakao, mieszamy i zestawiamy z ognia. Trzepaczką mieszamy chwilę, do uzyskania gładkiej polewy.