czwartek, 6 października 2022

KOTLECIKI Z JAJEK czyli POWRÓT DO LAT DZIECIŃSTWA

Kotleciki z jajek - na piątkowy obiad jak znalazł! 😎
Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czasów ... przedszkola!
 Kiedy nie mam pomysłu (albo zbyt dużo czasu) na bardziej wymyślny obiad robię właśnie klopsy z jajek. Robię ich zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło.
 Banalne, tanie, proste ale jakże smaczne danie 👍





Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych
  • 1 jajko surowe
  • koperek lub natka
  • 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić w maszynce, zetrzeć na tarce na oczkach lub podusić widelcem. Dodać odciśniętą bułkę, a następnie posiekaną i podsmażoną na odrobinie oleju cebulę. Delikatnie posolić, popieprzyć, dodać koperek, wbić surowe jajko i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Takie kotleciki fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe z ziemniakami i smacznym dodatkiem, ale także na zimno np. z ketchupem czy sosem czosnkowym.