wtorek, 16 sierpnia 2022

KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWYM.PYSZNA KLASYKA OBIADOWA

Kotlety mielone w pysznym sosie pomidorowym to klasyczny, prosty i tani obiad. Zazwyczaj, w sosie pomidorowym podaję ugotowane pulpety, tym razem jednak do sosu trafiły usmażone wcześniej kotlety.



Składniki na kotlety:
  • ok 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka wczesniej namoczona
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • bułka tarta lub mąka do obtaczania mielonych 
  • olej do podsmażenia kotletów

Na sos:

  • dowolny bulion (ilość zależy od tego, ile sosu chcemy uzyskać)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok 1/2 szkl pomidowej passaty 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • trochę oregano
  • sól 
  • pieprz
  • olej
  • posiekany koperek
  • śmietana 18%
  • ew. szczypta cukru, jeśli przecier jest zbyt kwaśny

Wykonanie:

Do miski z mięsem mielonym wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (ja wcześniej podsmażam ją na klarowanym maśle), przyprawy i namoczoną bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej lub mące. Smażamy z obu stron na oleju. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami  czosnku. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory w innej postaci (w sosie własnym, przecier z puszki lub kartonika - co lubimy najbardziej), przyprawy oraz bulion. Gotujemy całość chwilę. Na koniec zaciągamy sos niewielką ilością mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietanę, posypujemy koperkiem. Do gorącego sosu przekładamy usmażone wcześniej kotlety.