wtorek, 2 sierpnia 2022

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY, KALAREPY I CUKINII. NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE

 Kocham wszystko co jest z młodej kapusty 😍 i często gości ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, żeby się nie znudziła - improwizuję i zmieniam trochę standardowe, klasyczne przepisy 😎 Tym razem zupę ugotowałam na sparzonej, wiejskiej wędzonej kiełbasie, a jako dodatek do tradycyjnych składników dodałam młodą cukinię i kalarepę. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 😀



Składniki:

  • 2 kiełbasy polskie surowe 
  • 1 kiełbasa wiejska wędzona
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cukinia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • koperek

Wykonanie:


Kiełbasę zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeśli kiełbasa nam napęcznieje, bez wyrzutów sumienia przebijamy ją, aby wszystkie soki tym razem trafiły do zupy. Kapustę szatkujemy. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie w kostkę lub w słupki. Wkładamy do garnka z kiełbasą - oprócz ziemniaków i cukinii. Te, dodajemy po około 10 minutach.  Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy do miękkości warzyw. Nastepnie kiełbasę wyjmujemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Dodajemy też do niej sporo posiekanego koperku.